ΚΑΙ ΜΕ ΝΑΙ, ΚΑΙ ΜΕ ΟΧΙ, ΕΧΕΙΣ ΑΓΩΝΑ ΑΥΡΙΟ!

paokeisaigr_beach-schauble

Είναι θλιβερό
να μην έχεις φίλους,
αλλά είναι ακόμα
πιο θλιβερό
να μην έχεις εχθρούς.

Τσε Γκεβάρα, 1928-1967
Αργεντίνος, αριστερός επιθετικός

Το πόσο σοβαρός και πολιτισμένος είναι κάποιος, το δείχνει όχι με τον τρόπο που φέρεται στους φίλους του, αλλά με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους αντιπάλους του. Την εβδομάδα που πέρασε, γίναμε μάρτυρες δύο τελείως διαφορετικών καταστάσεων. Στούς δρόμους, στα καφέ, στις ταβέρνες και σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο χώρο, άνθρωποι με διαφορετικές ιδέες διασταύρωναν πολιτισμένα τα ξίφη και τις απόψεις τους, με την απαραίτητη ένταση, αλλά χωρίς ν’ ανοίξει ρουθούνι. Επιστέγασμα, οι δυό μεγάλες συγκεντρώσεις του Σαββάτου στην Αθήνα!

Με κοινή ανακοίνωσή τους, 18 Σύνδεσμοι του ΠΑΟΚ έκαναν σαφές το με ποιούς τάσσονται, ανέλυσαν το σκεπτικό τους κι επειδή είναι σοβαροί και προνοητικοί οι άνθρωποι κλείσαν με το:
«Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς την Κυριακή ψηφίζουμε ΟΧΙ, αλλά σεβόμαστε και αυτούς που έχουν την αντίθετη άποψη. Στην τελική αυτό που έχει σημασία είναι η ομοψυχία όλου του λαού, τόσο πριν όσο και μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής».

Την ίδια στιγμή όμως, σε όλα ανεξαιρέτως τα κοινωνικά δίκτυα είχαμε ομηρικές μάχες, χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, ύβρεις και κάθε είδους αισχρότητες, που –εγώ τουλάχιστον– είχα δεκαετίες να συναντήσω σε πολιτική αναμέτρηση. Δέκτης τους και η παρούσα ιστοσελίδα επειδή τόλμησε να έχει διαφορετική άποψη! Προφανώς κάποιοι δεν μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν όλο το κείμενο των Συνδέσμων… οπότε η απόσταση, η ανωνυμία και η έλλειψη των αντιδράσεων από τη μεριά του «αντιπάλου», έδωσαν τροφή στην αγένεια, στην αλητεία και αναπόφευκτα στη διχόνοια. Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο ψυχές. Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι θα μπορούσαν να ‘ναι όλοι και της ίδιας άποψης; Τί είμαστε, η Κάτω Ραχούλα;

Από μεθαύριο αετόπουλα, θα κληθούμε να μαζέψουμε τα κομμάτια μας, ν’ αγωνιστούμε για τον κοινό μας σκοπό (έτσι πρέπει), να ξαναβρεθούμε στις ίδιες επάλξεις (έτσι επιβάλλεται), να πετάξουμε στις ίδιες κερκίδες (έτσι μας αρέσει). Και ως πολίτες και ως οπαδοί, έχουμε κοινούς αντιπάλους ν’αναμετρηθούμε. Έχουμε κοινούς αγώνες από αύριο και …τουλάχιστον ο ΠΑΟΚ πρέπει να μας ενώνει, όχι να μας χωρίζει!

Αν όλος ο κόσμος
ήταν σαν κι εμένα,
τότε δε θα υπήρχε λόγος
να μισώ τους άλλους!

Ζωρζ Βολίνσκυ, 1934-2015
Γάλλος σκιτσογράφος που το μίσος
τον έστειλε πρόωρα στον τάφο
(Charlie Hebdo, 07.01.2015)

Recommended Posts

Leave a Comment