Η ΑΓΙΑ-ΣΟΦΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΖΑΜΙ;

paokeisaigr_agiasofia_tzami

Δε μας έφταναν τα προβλήματά μας, το είδαμε κι αυτό… Φανατικοί ισλαμιστές συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πλατεία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη –με αφορμή την μαύρη επέτειο από την Άλωση της Πόλης– και απαίτησαν τη μετατροπή της σε μουσουλμανικό τέμενος! Γενίτσαροι ντυμένοι στα ερυθρόλευκα (βλέπετε, δεν είναι τυχαία η αντιπάθεια στο χρώμα), με την ανοχή –αν όχι με την υποστήριξη– του Γκιουλέν και του Ερντογάν, τέλεσαν την πρωινή τους προσευχή μπροστά από το σημαντικότερο σύμβολο της Πόλης. Της Πόλης μας.

Μια από τις ελάχιστες φωνές λογικής, η εφημερίδα Χουριέτ αναφέρει ανάμεσα σε πολλά άλλα:
«Η Κωνταντινούπολη βρίσκεται στα χέρια των Τούρκων εδώ και 560 χρόνια. Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο της χώρας μας εδώ και 90 χρόνια. Μιας χώρας όπου το 99% των κατοίκων της είναι μουσουλμάνοι. Εσείς τί επιπλέον θέλετε να αποδείξετε; Και σε ποιόν; Έχουμε 80.000 τεμένη κι εσείς επικεντρώνεστε σε μία χριστιανική εκκλησία και μάλιστα ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας; Ντροπή, ντροπή σας…»

Ο ΠΑΟΚ γεννήθηκε από τους πρόσφυγες της Πόλης και της Μικράς Ασίας. Ξεριζωμένοι από τον τόπο τους έκλαψαν για σπίτια, περιουσίες, αγαπημένα πρόσωπα… Εμείς οι απόγονοί τους, μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας στην πραγματικότητα· αλλά όχι στις αναμνήσεις μας!

Οι αναμνήσεις μας
είναι ο μοναδικός παράδεισος
από τον οποίο
δεν μπορούμε να εκδιωχθούμε!

Ιωάννης-Παύλος Ριχτέρογλου

Recommended Posts