ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕΤΟΣ
Μύθος, λαϊκή παράδοση και δοξασίες ή μήπως υπήρξε στ’ αλήθεια ο Δικέφαλος Αετός;
Το υπερήφανο αυτοκρατορικό όν όπως αποτυπώνει η πένα του επιστήμονα.
Ακόμα θα δεις να κρυφοσυζητάνε στα σοκάκια της Πάνω Τούμπας, για εκείνο το ιερό κειμήλιο που ‘φεραν μοναχοί από την Πόλη μετά την άλωσή της. Για το Γραφικόν, το ιερό βιβλίο των απογραφών στα χρόνια του Αυτοκράτορα Ιουνστινιανού.
Απογραμμένα στις σελίδες του, όλα τα φανερωμένα μυστικά της χλωρίδας και της πανίδας του τότε γνωστού φυσικού κόσμου. Αιώνες μελέτης, εργασίας και καλλιτεχνικής δημιουργίας αποτυπωμένες σε 1.453 φύλλα καμωμένα από ίνες ευκάλυπτου. Αυστηρά φυλαγμένο από μοναχούς που είχαν ορκιστεί για τη φροντίδα και ασφάλειά του.
Αυτό δεν εμπόδισε τον κοσμικό Ιωάννη Χρυσόβουλο του Χαραλάμπους ύπουλα να το αποσπάσει και να το κρύψει σε Αγιορείτικες σκήτες με αποτέλεσμα να είναι χαμένο από τα μάτια του κόσμου μέχρι και σήμερα.
Μα όσα δε φέρνει η χρόνος, τα φέρνει η στιγμή. Η στιγμή της μεγάλης αποκάλυψης!
Δυό αδέλφια από την Κάτω Τούμπα, ο Θεοφάνης και ο Αλέξανδρος Σεμερτζίδης, γυρίζανε σαν επισκέπτες επί τέσσερα χρόνια τις πιο απομακρυσμένες σκήτες του Όρους με ένα και μόνο σκοπό κι ελπίδα. Να γυρίσουν στην πατρίδα τους με τις τρανταχτές αποδείξεις της ύπαρξης του Δικέφαλου Αετού, που όλοι είχανε ακούσει αλλά κανείς δεν είχε ματαδεί.
Με όρκισαν να παρακάμψω τα κωλύματα, τις όποιες γραφειοκρατίες αλλά και τους πιθανούς εκβιασμούς, και να φέρω στη δημοσιότητα δυο-τρείς σελίδες που κατάφεραν να φυγαδεύσουν και παραδώσουν στα χέρια μου, για να τις επεξεργαστώ ηλεκτρονικά και να σας τις παρουσιάσω.
Και αυτό κάνω σήμερα…
Πέρα από τον Δικέφαλο, αποδείξεις βρέθηκαν και για το άλλο μεγάλο μυστήριο του Μεσαίωνα. Την εξαφάνιση του Πλαδαρού Γαύρου, που έχετε την τιμή να βλέπετε στην ακριβώς επάνω εικόνα. Καταλαβαίνει και ο αδαής γιατί εκείνα τα χρόνια το εθεωρούσανε ντροπή να τον σερβίρουν ακόμα και σε ένα παρακατιανό τραπέζι, στην πιο ταπεινή …παράγκα.
Αποζημίωσαν όμως εις το ακέραιο οι αδελφοί Σεμερτζίδη και τον κόσμο των “πρασίνων” με την παρουσίαση της παραπάνω εικόνας: ο Ακριβοθώρητος Βάζελος σε στάση υπόκλισης, που οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη κρέμας προς ανακούφιση του πόνου, προϊόν που μέχρι και σήμερα φέρει το όνομά του.